Weer een start in lockdown.… het coronavirus
Nederland begon 2022 voor de tweede keer op rij in lockdown. Die was ingegaan op 19 december 2021. Per 15 januari 2022 was er weer wat meer mogelijk en vanaf 26 januari was bijna alles weer mogelijk. Wel bleven algemene maatregelen van kracht. De heropening van Nederland ging in drie stappen. Tweede helft maart 2022 was alles weer open.
De rijksoverheid stelde onder andere subsidiegelden beschikbaar als tegemoetkoming voor organisaties die kosten maakten voor de verplichte coronatoegangsbewijzen. Die gold zowel voor bedrijven als organisaties. Deze tegemoetkoming konden zij via de gemeente aanvragen.
Ook in 2022 was er de regeling ter stimulering van kunst & culturele activiteiten. Creatieveling konden een extra bijdrage aanvragen voor de organisatie van activiteiten. Mensen met een laag inkomen konden bij de gemeente gratis zelftesten ophalen.
Naast de start met corona was 2022 ook op veel andere vlakken een intens jaar. Er gebeurde veel:
Inwonersaantal
Bij de jaarwisseling 2021/2022 stelden we het inwoneraantal van de gemeente Hulst vast. Dat bleek licht gedaald. De gemeente telde 44 inwoners minder dan het vorige jaar.
Vestingcross
Zondag 2 januari 2022 stond de zesde editie van de Vestingcross te gebeuren. Ook ditmaal was de Vestingcross onderdeel van de wereldbekerwedstrijden. Jammer genoeg moest de cross – vanwege de coronamaatregelen – weer worden gereden zonder publiek. De cross vond plaats op de Hulster stadswallen. Zoals voorgaande jaren volgden ook nu vele mensen de live-uitzendingen op televisie. Het was opnieuw een prachtige promotie voor de gemeente Hulst.
Zeedijk Walsoorden
Sinds 2015 ligt er ten noorden van Walsoorden een zeedijk die is opgevuld met thermisch gereinigde grond (TGG). Na de aanleg van de dijk bleek de TGG niet te zijn zoals het moet. Dat vraagt om maatregelen.
Op 1 februari 2022 was er een digitale informatieavond over de zeedijk Walsoorden. Deze organiseerden we samen met Rijkswaterstaat. Belangstellenden ontvingen tijdens die avond informatie over de uitgevoerde en lopende onderzoeken in de omgeving van de met Thermisch Gereinigde Grond (TGG) aangelegde zeedijk.
In oktober 2022 informeerden we de omwonenden over de voorgenomen maatregelen van Rijkswaterstaat. Ook vertelden we hen wat wij van die maatregelen vonden en wanneer er besluiten zouden vallen.
De gemeenteraad gaf op 15 december 2022 haar zienswijzen over het plan van aanpak. Het college van burgemeester en wethouders nam op 20 december 2022 een besluit over het plan.
Herinrichting Gentsevaart Kapellebrug
In 2022 startte de voorbereiding van de herinrichting van de Gentsevaart in Kapellebrug. Deze drukke weg is aan vervanging toe. Ook de verkeersveiligheid vraagt hier aandacht. De weg is in eigendom van de Provincie Zeeland. Wij gaan tegelijkertijd met de herinrichting een (klein) deel van de gemeentelijke riolering vervangen. Op 3 februari 2022 was er een digitale informatiebijeenkomst over dit project. In juni en december 2022 ontvingen de bewoners een nieuwsbrief over de voorbereidende werkzaamheden en de planning.
Kerken en hun toekomst
Op 21 februari 2022 bogen we ons samen met de kerkeigenaren en kerkbesturen over de toekomst van de kerken in onze gemeente. Dit was een startbijeenkomst om uiteindelijk te komen tot een kerkenvisie.
Hof te Zandeplein
Begin 2022 rondden we de sanering van het Hof te Zandeplein af. Met die klus begon de aannemer in november 2021. De bodemverontreiniging was in het verleden veroorzaakt door een tankstation. Ook zat er vervuiling in de bestrating van het bedrijfsterrein. Daarnaast waren er twee olieputten en een beperkte hoeveelheid asbest.
Op 24 februari 2022 stemde de gemeenteraad in met de voorbereidingen van het herstructureringsplan van het Hof te Zandeplein. Er komen 37 woningen en een dorpsplein. Op 6 december 2022 was er een informatieavond over het bestemmingsplan.
Oorlog Oekraïne
Op 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Wat volgde waren vernietigde steden, vluchtende mensen, gesneuvelden, gewonden.
In onze gemeente vangen we sinds maart 2022 Oekraïense ontheemden op. Ook vrijwilligers staan deze mensen met raad en daad bij. Op 4 mei 2022 was er een ontmoetingsmiddag voor deze mensen. Die vond plaats in Den Dullaert. Gezien de situatie in Oekraïne werden aan het eind van het jaar nog altijd mensen uit Oekraïne opgevangen in onze gemeente.
Herinrichting binnenstad noordoost
In diverse straten in het noordoostelijk deel van onze binnenstad vervingen we riolering en richten we de straten opnieuw in. Die klus startte in september 2021. De Houtmarkt en de Tuinstraat waren als laatste aan de beurt. Eind juni 2022 was het karwei klaar.
Carnaval
Door de coronasituatie was ook in 2022 carnaval anders dan anders. Anders betekende niet niks. In verschillende kernen leverden de carnavalsverenigingen tijdens de carnavalsdagen (25-28 februari) maatwerk. Grote optochten waren er helaas wederom niet. Ook het Buutreednen – de week voor carnaval – ging niet door. Wel kwam er tijdens carnaval een nieuw gezicht in Hulst: Carnavalspagader Celebro deed zijn intrede.
Uitbreiding woonwijk Groote Kreek
Op 24 februari 2022 stelde de gemeenteraad ruim twee miljoen euro beschikbaar voor de aankoop van gronden die nodig zijn voor de uitbreiding van woonwijk Groote Kreek in Hulst.
Energiezuinige verlichting
In 2022 werkten we verder aan het energiezuinig maken van de openbare verlichting in onze gemeente. Eind 2022 was zo’n 43% van de verlichting voorzien van LED-lampen.
Inspiratieavonden voor cultureel Hulst
Op 9 maart 2022 stond Den Dullaert in Hulst bol van de cultuur. Die avond nodigden we alle culturele organisaties uit de gemeente uit om elkaar te inspireren. Het was een geslaagde avond.
Daarom volgde in het najaar opnieuw een inspiratieavond. Daarbij stond het thema ‘cultuur & technologie’ centraal.
Gemeenteraadsverkiezingen
Op 16 maart 2022 waren het gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. In de gemeente Hulst was de totale opkomst 53,16%. In verband met de coronasituatie was het - op twee locaties in de gemeente - op 14 en 15 maart 2021 ook al mogelijk om te stemmen. In Hulst kwamen Algemeen Belang Groot Hulst, CDA en Groot Hontenisse Hulst als grootste partijen uit de bus.
Coalitie gevormd
Op 19 maart 2022 was de nieuwe coalitie gevormd; en wel door vier partijen: Algemeen Belang Groot Hulst, CDA, Groot Hontenisse Hulst en VVD.
Gebiedsontwikkeling Perkpolder
Op 22 maart 2022 organiseerde projectontwikkelaar Waterzande een informatieavond over de stand van zaken van de gebiedsontwikkeling Perkpolder. Op 4 oktober 2022 volgde opnieuw een bijeenkomst om geïnteresseerden mee te nemen in de stand van zaken van de ontwikkeling.
Op 18 oktober 2022 besloten we over zeven straatnamen in de gebiedsontwikkeling.
Afscheid oude gemeenteraad
Op 24 maart 2022 namen we afscheid van de gemeenteraad in oude samenstelling. Acht raadsleden keerden niet meer terug in de nieuwe gemeenteraad. Dat waren Ronnie Roctus, Fons Dobbelaar, André Fokker, Joris Weemaes, Bennie Saman, Monique de Bruijn en Ger van Unen.
Nieuw gemeentebestuur
Op 30 maart 2022 installeerden we de nieuwe gemeenteraad van Hulst. Op 21 april werden de wethouders verkozen. Dat zijn: Jean-Paul Hageman, Gino Depauw, Denis Steijaert, Luc Mangnus en René Ruissen.
Gratis kinderopvang op Heikant
Op 1 april 2022 startte een proefproject met gratis kinderopvang in Heikant. Het gaat om een Zeeuws-Vlaams project. Het project duurt twee jaar.
Schilderijen verhuisd
Op 5 april 2022 verhuisden twee schilderijen van het stadhuis naar het nieuwe museum. Dat waren ‘Gezicht op Hulst’ van Cornelis de Vos (1628) en ‘Mozes en de Wetstafelen’ van Jacob Jordaens (1663). De schilderijen zijn nu de publiekstrekkers van het nieuwe museum.
Enquête Liniedijk
In april/mei 2022 was er een enquête over het gebruik van de Liniedijk in Hulst. 681 mensen vulden deze in. De resultaten van dit onderzoek gebruiken we om een toekomstplan voor de Liniedijk te maken.
Rioolwerken Vogelwaarde
In Vogelwaarde vervangen we de komende jaren een groot deel van de riolering. Op 12 april 2022 organiseerden we daarom een informatieavond. De eerste fase startte in september 2022. Dat waren werken aan kabels en leidingen.
Herinrichting Gentsestraat
De Gentsestraat in Hulst kreeg in 2022 een nieuw gezicht. Op 20 april 2022 informeerden we belangstellenden over de werken in het stadhuis. Na werken aan de kabels en leidingen volgde de herinrichting in oktober/november 2022.
Burgemeestersvacature
Burgemeester Jan-Frans Mulder bereikte in 2022 de pensioengerechtigde leeftijd. Daarom gingen we op zoek naar een nieuwe burgemeester. Hiervoor maakten we een profielschets. Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties vroegen we om mee te denken over het profiel. Dat deden we met een enquête. We kregen 565 reacties. Die gebruikten we om te komen tot een definitieve profielschets. Die overhandigden we op 22 april 2022 aan de Commissaris van de Koning.
In de periode van 26 april tot 17 mei stond de vacature open. Er bleken twaalf kandidaten. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad ging daarmee aan de slag. Op 7 juli 2022 nam de gemeenteraad een besluit over wie ze wilden voordragen als nieuwe burgemeester. Deze voordracht ging vervolgens naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties. Die leidden de voordracht vervolgens door naar de Koning.
Lintjesregen en onderscheidingen
Tijdens de Lintjesregen op 26 april 2022 ging burgemeester Mulder op pad om in totaal negen inwoners te vertellen dat de Koning aan hen een koninklijke onderscheiding had toegekend. Dat waren Marc Janse, Ted van der Zanden, Frank Boussen, Peter Leenknecht, Fiel Buijs, Emmy de Bot-Verwer, Ria Smet-van de Vijver, Daniël de Loos en Jan Rubbens.
Verder reikte de burgemeester in 2022 nog vijf Koninklijke Onderscheidingen uit. Op 10 maart 2022 ontving Monique de Kort-de Krijger - bij gelegenheid van een congres van de landelijke vereniging van operatieassistenten – een Koninklijke Onderscheiding.
Op 24 maart 2022 kregen drie raadsleden een onderscheiding. Dat waren Ronnie Roctus, André Fokker en Fons Dobbelaar. Dit gebeurde bij hun afscheid als raadslid. Luc Mangnus kreeg een Koninklijke Onderscheiding op 21 april 2022, de dag waarop hij werd geïnstalleerd als wethouder en daarom afscheid nam als raadslid.
Bij gelegenheid van het 40 jarig bestaan van de Sjores Ambras Band kreeg Ad Vreugde op 24 september 2022 een Koninklijk lintje.
Oranjefeesten
Op 27 april, Koningsdag, waren dit jaar weer de gebruikelijke Oranjerecepties en het Oranjeconcert. Op deze dag kreeg Interieurwinkel Decoration uit Clinge het predicaat Hofleverancier.
Fanfare Vrijheid Eendracht bestond in 2020 125 jaar. Zij kregen ter gelegenheid daarvan de Koninklijke Erepenning. De uitreiking was – vanwege de coronacrisis - pas twee jaar later. Dat gebeurde op 18 juni 2022.
Energiecrisis
Dit jaar was er de energiecrisis. Vooral ook mensen met een laag inkomen hadden problemen met het betalen van de energierekening. Daarom was er een landelijke energietoeslagregeling. De toekenning hiervan verliep via de gemeente. In de tweede helft van het jaar verhoogde het kabinet die toeslag. Op 10 november 2022 besloot de gemeenteraad over een Noodfonds voor hoge energiekosten.
Zwembad De Honte
Op 2 mei 2022 opende zwembad De Honte in Kloosterzande voor een nieuw zwemseizoen. De 15.000e bezoeker verwelkomden we op 10 augustus. 16 september was de laatste dag van het zwemseizoen.
Rioolwerken Nieuw Namen
In Nieuw Namen vervangen we de komende tijd een deel van de riolering. Op 3 mei 2022 organiseerden we hierover een informatieavond. Het werk start begin 2023. Eerst werkte DNWG ter plaatse nog aan de kabels en leidingen.
Dodenherdenking
Op 4 mei 2022 vonden in onze gemeente op drie plaatsen bijeenkomsten in het kader van de nationale Dodenherdenking plaats. Dat was in Hulst, Kloosterzande en Graauw.
Afscheid twee wethouders
Op 11 mei 2022 namen we afscheid van twee wethouders: Diana van Damme-Fassaert en Adri Totté. Beiden hadden besloten na de gemeenteraadsverkiezingen geen gemeentelijke bestuursfunctie meer te ambiëren. Diana was de eerste vrouwelijke wethouder van Hulst. Zij vervulde die functie veertien jaar. Adri was twaalf jaar wethouder van Hulst.
MVO-prijs
Pureblue Water uit Kapellebrug won de MVO-prijs Zeeuws-Vlaanderen 2022. Dat vernamen we op 11 mei 2022. Het bedrijf mag zich voor een periode van twee jaar de duurzaamste onderneming van Zeeuws-Vlaanderen noemen.
E-jobbeurs
Jaarlijks organiseert de EGTS Linieland van Waas en Hulst een jobbeurs. Na twee digitale edities kon de beurs in 2022 weer op de gebruikelijke manier plaatsvinden. Dat was op 17 mei 2022.
Pelgrimstassen
Op 20 mei 2022 reikte burgemeester Jan-Frans Mulder vier Pelgrimstassen uit. Dat deed hij aan Yvonne Hoefnagels-Verbruggen, Luc Allaerts, Jan de Bakker en Ludie de Maaijer. Zij stonden in het zonnetje vanwege hun verdiensten voor de gemeenschap.
Gelijke Kansen Alliantie
Eind mei 2022 sloten de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten zich aan bij de Gelijke Kansen Alliantie. In de agenda’s van deze alliantie staan acties om kansengelijkheid te bevorderen.
Duurzaamheid & klimaat
Onze woningen op een zuinige, duurzame en comfortabele manier verwarmen. Daarvoor gaan we de komende jaren stappen zetten. In dat kader was er op 31 mei een bijeenkomst van de wijkraad Hulst Zuid.
Op 22 november organiseerden we een bijeenkomst over klimaat en duurzaamheid in Den Dullaert in Hulst.
31 oktober tot en met 5 november was de Klimaatweek. In die week organiseerden we iedere avond een klimaatcafé; telkens op een andere locatie. Deze avonden werden goed bezocht.
Landbouwweg Vogelwaarde
Bewoners van Vogelwaarde ervaren teveel verkeersdrukte op Rapenburg. Daarom willen we aan de oostzijde van het dorp een landbouwweg aanleggen. Op 14 juni 2022 informeerden we omwonenden en belangstellenden over het ontwerp van deze nieuwe weg. Eind december 2022 communiceerden we over de planning van de realisatie van de weg.
Zandberg verkeersveilig
In de maanden juni-augustus 2022 werkten we in Zandberg. Daar maakten we de verkeerssituatie veiliger. Tegelijkertijd vervingen we riolering.
Nieuw museum
Op 10 juni opende het nieuwe museum aan de Steenstraat in Hulst haar deuren. Het museum – gevestigd in ’s-Landshuis – is een mix van oud en nieuw, van moderne techniek en traditioneel exposeren.
Rioolwerk Kloosterzande
In Kloosterzande vervangen we een groot deel van de riolering. Kort voor de zomer 2022 waren de eerste fasen klaar. Voor de rioleringswerken in de volgende fase starten, vernieuwt DNWG eerst de kabels en leidingen. Daar werken ze aan sinds oktober 2022. Het is een klus van circa tien maanden.
Jaarrekening 2021 met overschot
Uit de jaarrekening 2021 – die op 7 juli 2022 werd vastgesteld – bleek dat Hulst haar financiën op orde had. Over het jaar 2021 was er sprake van een overschot van zo’n 2,1 miljoen euro.
Positieve voorjaarsnota
Ook de voorjaarsnota 2022 werd op 7 juli 2022 vastgesteld. Deze had financiële ruimte voor investeringen. De nota had een positief saldo van 228.000 euro.
Nieuwe woonwijk Clinge West
Clinge krijgt een nieuwe, kleine woonwijk. Dit wijkje komt in het verlengde van de Kerkstraat. Op 12 juli 2022 was er een informatieavond. Die avond vertelden we belangstellenden over het bestemmingsplan.
Gemeentegids
In augustus 2022 verscheen de laatste editie van de gemeentegids Hulst. De gids geven we niet langer uit. Daarvoor is gekozen omdat de gids een momentopname is. Online is steeds actuele informatie te vinden.
Verkeersveiligheid Kuitaart
Op 1 september was er een informatieavond van de Provincie Zeeland voor de inwoners van Kuitaart. Tijdens die avond vertelde de provincie over hun plannen om de weg verkeersveiliger te maken. Uitvoering van de werken staat op de planning voor 2023.
Reconstructie Glacisweg
We namen in 2022 de Glacisweg in Hulst onder handen. De straat richtten we opnieuw in. De werken voerden we uit in de maanden september-november.
Afscheid burgemeester Jan-Frans Mulder
In september 2022 namen we afscheid van burgemeester Jan-Frans Mulder. Hij ging met pensioen. Ruim negentien jaar was hij onze burgemeester.
Burgemeester Mulder nam op 27 september 2022 afscheid van de gemeenteraad tijdens een bijzondere raadsvergadering. Daar werd hij verrast met het bericht dat hij was benoemd tot Ereburger van Hulst.
Op 28 september 2022 bezochten velen de afscheidsbijeenkomst in Den Dullaert om Jan-Frans Mulder de hand te schudden en te bedanken.
Installatie burgemeester Ilona Jense-van Haarst
Op 16 september 2022 ondertekende Koning Willem-Alexander het Koninklijk Besluit voor de benoeming van mevrouw Ilona Jense-van Haarst tot burgemeester van Hulst.
De installatie van de burgemeester was op 12 oktober. Dat gebeurde tijdens een bijzondere raadsvergadering. Na die installatie was er een receptie in het stadhuis. Daar kon iedereen die dat wilde kennis maken met onze nieuwe burgemeester. En dat waren er veel.
Toeristisch ontwikkelplan
De gemeenteraad stelde op 6 oktober 2022 het Toeristisch ontwikkelplan voor de periode tot 2026 vast. Kernwoorden daarin zijn versterken, verbinden en beleven.
Buiten spelen, sporten, bewegen en ontmoeten
Lekker spelen, lopen, wandelen, fietsen; kortom lekker bewegen in de buitenlucht. In oktober 2022 hielden we een online enquête om te weten te komen wat daarvoor nodig is in de openbare ruimte. 353 inwoners vulden de enquête in. Aan hand van de uitslag van dit onderzoek gaan we beleid voor de toekomst maken.
Crisisnoodopvang asielzoekers
Er zijn in Nederland te weinig plekken voor de opvang van asielzoekers. Daarom organiseren we sinds oktober 2022 crisisnoodopvang (CNO) voor 35 asielzoekers in de themazaal van Reynaertland in Hulst. Omwonenden ontvingen informatie en werden tijdens een infoavond bijgepraat.
Cameratoezicht binnenstad
Op 6 oktober 2022 besloot de gemeenteraad het cameratoezicht in de binnenstad van Hulst te vernieuwen. Hiervoor stelden ze het bedrag van 123.000 euro beschikbaar.
Riolering Plevierstraat Hengstdijk
De riolering in de Plevierstraat in Hengstdijk is aan vervanging toe. Dat gaan we in 2023 doen. Op 9 november 2022 vertelden we de bewoners over deze plannen tijdens een informatieavond.
Hondenspeelweiden
Onze gemeente telt zo’n 3.000 honden. In november 2022 hielden we een online enquête over mogelijke locaties voor hondenspeelweiden in onze gemeente. 465 personen vulden de enquête in. Gebleken is dat er enthousiasme bestaat over de realisatie van hondenspeelweiden. De resultaten van het onderzoek bespreken we verder met de wijk- en dorpsraden.
Dag van de Mantelzorg
Op 10 november 2022 was de Dag van de Mantelzorg. Die dag ontvingen in de gemeente Hulst zo’n 850 mantelzorgers een attentie.
Begroting 2023
Op 10 november 2022 stelde de gemeenteraad de gemeentebegroting 2023 vast. Deze is sluitend. Er is voor veel van de ambities uit het bestuursakkoord extra geld opgenomen.
Cultuurprijs 2023
Op 19 november 2022 kreeg cabaretier Martijn Broekaart de cultuurprijs 2023 uitgereikt. Deze prijs was voor het eerst een echte publieksprijs. Iedereen kon online zijn/haar stem uitbrengen. Er waren 16 genomineerden. Die waren stuk voor stuk door inwoners voorgedragen. Martijn Broekaart kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus.
Vestingcross
Op 27 november 2022 stond de zevende editie van de Vestingcross op de agenda. Alweer de derde editie waarbij de cross ook een wereldbekerwedstrijd was. Na twee edities zonder publiek was het dit keer weer als van ouds. Vele toeschouwers waren ter plaatse getuige van de cross. En nog meer wielerliefhebbers volgden de wedstijd voor tv. Opnieuw een fantastische promotie voor onze wielergemeente.
Startersleningen
Om jongeren die een woning willen kopen tegemoet te komen, is er nu ook in onze gemeente de starterslening. Dat besloot de gemeenteraad op 15 december 2022.
Najaarsnota met positief saldo
De najaarsnota van de gemeente Hulst sloot af met een positief saldo van circa 47.000 euro. Tezamen met het overschot uit de najaarsnota verwacht de gemeente 2022 af te kunnen sluiten met een overschot van circa 296.000 euro. De najaarsnota werd op 15 december 2022 door de raad vastgesteld.
Duidelijke taal
Duidelijk schrijven zodat iedereen het begrijpt. Dat is wat we willen. Sinds 2020 zijn we daarom bezig met het project Duidelijke Taal. In 2022 kregen onze taalambassadeurs training in duidelijk schrijven en in hoe collega’s daarin mee te nemen. Het vraagt om een cultuuromslag. Omdat het moeilijk is om makkelijk te schrijven, vraagt dit tijd. Brieven die vaak de deur uitgaan, krijgen extra aandacht.
Sociale media
Sociale media was ook in 2022 belangrijk bij de gemeentelijke informatievoorziening. Het aantal volgers op Facebook groeide tot 8.371. In totaal plaatsten we in 2022 660 berichten op Facebook; daarop kregen we 5.193 reacties (exclusief directe berichten). Op Twitter telde de gemeente Hulst aan het eind van 2022 2.927 volgers. In totaal twitterden we zo’n 960 keer. In 2022 groeide het aantal volgers op Instagram tot 2.960 personen. In 2022 plaatsten we 69 berichten op Instagram.